Burnouts

Burnouts, depressies & meer – Gastblog #3 Maartje

Hoi! Ik ben Maartje en ik heb Linne leren kennen via Instagram. We zijn allebei bezig met het verspreiden van het belang van mentale gezondheid, en zo zijn onze paden gekruist. Ik heb 1.5 jaar geleden “Let’s Break the Shame” opgericht, een stichting gefocust om het stigma rondom mentale gezondheid te verbreken. Vandaag vertel ik je waarom.

 

Een constant veranderende wereld

We leven in een wereld waarin alles constant verandert. De technologie groeit snel, we willen allemaal meer bereiken en nu zitten we ook nog eens in een hele heftige pandemie. Laten we eerlijk zijn, COVID-19 heeft niet alleen effecten op de mensen die het daadwerkelijk krijgen. Er zijn mensen die hun baan hebben verloren, familie al maanden niet meer hebben gezien én er zijn ontzettend veel mensen die worstelen met hun mentale gezondheid. We zijn als mens namelijk helemaal niet gewend om geïsoleerd te zijn en elkaar niet aan te mogen raken. Hier in Nederland mogen we van geluk spreken dat we zoveel vrijheid hebben, en die voelt nu als afgepakt. 

 

Mentale problemen

1.5 jaar geleden was er uiteraard nog geen pandemie en toch ben ik met dit initiatief begonnen. Zelf heb ik jaren lang (en nog steeds) getruggeld met depressie, PTSS, eetproblemen en meer. Een lijstje waar ik me eerst voor schaamde. Dit betekende dat ik raar was, toch? Fout. Het zijn mentale ziektes, met de nadruk op ‘ziektes’. Niemand kiest ervoor om ziek te worden, zo heb ik hier ook niet voor gekozen. Maar, doordat de maatschappij hier vaak een andere mening over heeft vond ik dat lastig om te accepteren. Toen ik erachter kwam dat ik niet de enige was, heb ik de stichting opgezet om dit te veranderen.

 

Burnouts, depressies & meer

Burnouts, depressies en vele andere mentale ziektes overkomt veel mensen. Zeker in een tijd waarin we allemaal meer willen, omdat we weten dat er altijd méér kan. Social media speelt hier een grote rol bij, maar tegelijkertijd kan social media ook een positieve bijdrage leveren. Dat is onder andere wat ik probeer doen; via social media laten zien hoe belangrijk je mentale gezondheid is.

 

Onderschat de impact van mentale problemen niet

Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gesteldheid. Hoewel een fysieke ziekte of blessure je direct belemmert, merk je de impact van een mentale ziekte niet altijd direct. Dat betekent niet dat het minder belangrijk is. Om gezond en vrolijk te zijn, moeten beide in balans zijn. Vergeet dat absoluut niet.

Ik wil je nog een paar dingen meegeven:

  • Je hebt niet gekozen voor je mentale ziekte.
  • Dat het niet direct zichtbaar is betekent niet dat het er niet is & niet belangrijk is.
  • Neem een stapje terug als het je mentaal versterkt. (Ja, dat kan heel lastig zijn). 
  • Emoties en gevoelens mogen er zijn; dit is hoe jij iets ervaart.
  • Wees trots op jezelf.

 

Stichting Let’s Break the Shame verbreekt het mentale gezondheid stigma door het organiseren van evenementen, het delen van verhalen op Instagram, het creëren van videos, het opzetten van workshops en meer om burnouts, depressies en meer bespreekbaar te maken. Lees hier meer.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.