Bloed doneren

Bloed doneren? Je red er levens mee!

Een tijdje terug, ik denk een paar dagen voor wereld bloeddonor dag, plaatste ik een poll op mijn Instagram met de vraag wie er van mijn volgers bloed doneren. Ik kreeg er veel reacties op en heb mooie verhalen gehoord. Op 14 juni is het wereld bloeddonor dag, maar waarom alleen die dag aandacht besteden aan het doneren van bloed? Klooster Chaos was een van degene met wie ik een gesprek had die dag dat ik de poll plaatste. Zo ontstond het idee om beide kanten het doneren, maar ook het ontvangen van bloed verder toe te lichten. Ik interviewde haar en zij mij.

 

Eiwitten uit bloed

In dit artikel lees je hoe het is om (indirect) bloed te ontvangen. Zelf krijg ik elke vier weken immunoglobulines toegediend via het infuus. Dit zijn eiwitten die uit het bloed gehaald wordt dat gedoneerd wordt. Wist je dat het zelfs zo is dat het vaak voorkomt dat mensen een deel uit het bloed ontvangen en niet een hele zak bloed zoals we meestal kennen van series? Zo ook ik. Ik ontvang de eiwitten die ik in dit geval nodig heb. Als ik het heb in dit artikel over het ontvangen van bloed heb ik het dus eigenlijk over de eiwitten die ik ontvang. Een belangrijke disclaimer die ik toch even wilde noemen om verwarring te voorkomen.

 

Waarom ontvang je bloed?

Ik ben geboren met een afweerstoornis en heb daardoor problemen in mijn afweersysteem. Van sommige stoffen die van belang zijn voor je afweersysteem maak ik er te weinig aan. Een daarvan zijn de immunoglobulines. Deze krijg ik toegediend, waardoor mijn afweersysteem eigenlijk dus een handje geholpen word.

 

Hoe vaak krijg je bloed?

Een keer in de vier weken krijg ik 200 ml immunoglobulines toegediend via een (intraveneus) infuus. Intraveneus wil zeggen dat het gelijk in mijn aderen gaat. Je hebt ook subcutanen infusen, deze gaan eerst in onderhuids bindweefsel, vanuit daar word het in het bloed opgenomen en word het medicijn dan langzaam door het lichaam verspreidt.

 

Hoe lang duurt het bloed ontvangen ongeveer?

Bij mij duurt het hele proces z’n 4 a 5 uur. De verpleegkundige komt bij mij aan huis en sluit het infuus aan. Vervolgens ga ik voorspoelen, dan loopt het medicijn in en achteraf spoel ik nog na om te zorgen dat er geen medicijnen in de lijn blijven zitten. Als laatste haal ik zelf of haalt mijn vriend het infuus eruit en is het tijd om bij te tanken.

 

Als je bloed doneert heb je een aantal “leefregels”. Je mag bijvoorbeeld niet sporten na donatie en je moet wat extra eten en drinken. Hoe is dat als je bloed krijgt? Wat moet je doen voor ontvangst en heb je leefregels na ontvangst?

Eigenlijk horen er bij het ontvangen van bloed niet veel leefregels. Het is van belang dat je naar je lichaam luistert en doet wat goed voelt. Elk infuus die ik krijg is er kans op een allergische reactie, dit omdat elke toediening weer van andere donoren komt en dus net weer een andere samenstelling heeft. Daarnaast komt het vaak voor dat je van een infuus moe word en soms zelfs een beetje ziekjes van. Ik heb hier eigenlijk altijd last van de dag van het infuus en soms ook de dag erna ben ik niet veel waard. 

Wel is het helaas zo dat ik dus technisch gezien bloed ontvang en dus helaas ook niks mag doneren als het gaat om bloed.

 

Hoe voel je je als je bloed krijgt? Krijg je dan een energieboost of ben je juist moe?

De dag zelf is het echt een beetje een aanslag op mijn lichaam. Ik krijg “maar” 200 ml per vier weken toegediend, maar die laat ik in 3,5 uur inlopen. Na het infuus ben ik meestal zo moe dat ik bijna standaard 2 uur slaap. De dag erna en heel soms ook nog die dag daarna merk ik dat ik sneller hoofdpijn heb of toch ineens nog heel moe kan zijn. Dit zijn bijwerkingen van het infuus. Maar na 2 dagen en soms dus ook al eerder merk ik wel echt een heel groot verschil en heb ik juist veel meer energie dan wanneer ik de immunoglobulines niet zou krijgen.

 

Bloed doneren doe je bij de Sanquin locaties. Dat kan in een ziekenhuis zijn, maar de locatie van Amersfoort is niet in de buurt van het ziekenhuis in Amersfoort. Hoe zit dat met bloed ontvangen?

Als ik het goed begrijp gaat het bloed naar een centrum waar in mijn geval de eiwitten eruit worden gehaald, wat overigens een heel proces is! En dan worden daar de medicijnen uit gemaakt die ik krijg en die worden via de apotheek bij mij thuis geleverd. 

 

Ontvang je ook plasma’s?

In het bloedplasma zitten de eiwitten die ik nodig heb. Op de website van sanquin delen ze hier meer over; https://www.sanquin.nl/over-bloed/plasma.

 

Wat zou je graag willen zeggen tegen iemand die bloed doneert?

Je hebt zoveel impact op iemand zijn of haar leven en je hebt misschien geen idee. Voordat ik de behandeling kreeg met de immunoglobulines kon ik niks en was ik echt heel erg ziek. Dankzij de immunoglobulines kan ik studeren, heb ik hobbies en ben ik de meeste tijd ‘gewoon’ een meid van 21 die leuke dingen doet. En daar ben ik je heel erg dankbaar voor. Dus dankjewel lieve jij!

 

Wat zou je graag willen zeggen tegen iemand die twijfelt om bloed te doneren?

Het is van belang dat je altijd luistert naar wat je wel en niet kan, maar twijfel je om simpele redenen. Geen tijd om je in te schrijven of twijfel je of je door de ‘keuring’ komt?  Misschien denk je geen tijd om eens in de zoveel tijd bloed te gaan doneren. Doe het als je blieft wel! Je red er zoveel mensen mee en niet alleen fysiek iemand in leven houden, maar je geeft ook echt iemand zijn of haar leven terug. Denk er nog eens over na en probeer de stap te zetten.

 

Ik hoop dat ik je zo een beetje een inkijkje hebt kunnen geven. Dat waren alle vragen, maar Klooster chaos stelde niet alleen vragen aan mij, maar ik ook aan haar. Benieuwd waar zijn als bloeddonor antwoord op kon geven? Neem een kijkje hier.

Zou je graag bloed willen doneren? Dan kan je ook altijd een kijkje nemen op de website van Sanquin.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

  • Dit artikel bevat geen gekregen producten en is ook geen onderdeel van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. Walter Boon op 8 januari 2022 om 01:05

    Hoi Linne,

    Leuk artikel, ik ben zelf al 9 jaar bloeddonor en heb inmiddels al 40x gegeven. Verhalen van ontvangers van bloedproducten zoals jij vind ik altijd mooi om te lezen. Om te zien hoe mensen zo geholpen zijn door een gift die voor mij een kleine moeite is dat is precies waarom ik bloeddonor ben geworden. Jij inspireert mij om bloed te blijven geven en ik hoop dat nog lang te mogen doen. Dank voor het delen van je verhaal en ik hoop dat je nog veel andere mensen kan inspireren om ook bloed te geven.

    Groeten,
    Walter Boon

    • Liefslinne op 10 januari 2022 om 12:16

      Wat tof om te horen! Dankjewel voor wat je doet.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.