Beginnen met bloggen

Beginnen met bloggen? Dit zijn mijn tips!

Je wil graag beginnen met bloggen. Maar waar begin je en wat is er allemaal nodig? Dat waren de problemen waar ik jaren terug mee zat. Inmiddels kan ik zeggen dat ik een succesvolle blog heb. Met een hoop vallen en opstaan ben ik gekomen waar ik nu sta. Regelmatig krijg ik berichten van lieve lezers of volgers die vragen hoe ik ben begonnen en of ik tips heb. Hier komen ze!

 

Onderwerp

Er zijn mensen die starten met bloggen omdat ze een blog willen, maar er zijn ook heel wat mensen die al een concreet idee in gedachten hebben op het moment dat ze gaan bloggen. Ik kan ook zeggen dat dat wel handig is. Wil je graag beginnen met bloggen ga dan eerst nadenken over verschillende onderwerpen waar je over wil bloggen. Zo kan je gericht aan de slag gaan. Heb je een eigen bedrijf en wil je graag gaan bloggen om je bedrijf meer bekendheid te geven of de SEO van je website op te krikken? Dan heb je hopelijk al een onderwerp, namelijk hetgeen waar je je op richt met je bedrijf.

 

Hosting en domeinnaam

Zodra je een onderwerp hebt kan je een aantal technische dingen gaan regelen. Een blog kan zo duur en goedkoop zijn als je zelf graag wil. Bedenk je wel: hoe goedkoop of duur iets is zegt niet altijd iets over de kwaliteit.

Hetgeen wat je nou eenmaal nodig hebt als je een blog wil beginnen is een hosting en een domeinnaam. Bij een hosting leg je je domeinnaam vast, eventuele mailadressen en andere technische zaken. Zo regelt bijvoorbeeld een hosting ook hoe snel je website is. Door online goed te kijken kan je zelf kijken welke hosting aansluit bij het budget dat er is en de wensen die je hebt. Vervolgens als je een hosting hebt kan je een domeinnaam aanmaken. Dit is de url waar jouw blog op te vinden is. In mijn geval is dat www.liefslinne.nl.

Voor een hosting betaal je vaak een maandelijks bedrag, voor een domeinnaam betaal je vaak een jaarlijks bedrag. Dit kunnen als je wil de enige kosten zijn die je hebt bij je blog.

 

Thema

Op het moment dat jij een domeinnaam hebt kan je gaan beginnen met het ontwerpen van je blog. Wanneer je met WordPress werkt kan je thema’s gebruiken, maar zo ver ik weet heeft WIX ook thema’s. Met een thema kan je gemakkelijk de eerste stappen zetten in het uiterlijk van je blog.

 

Apparatuur

Je hebt niet veel apparatuur nodig om een blog te starten, met een laptop kom je al een heel eind. Maar het kan wel handig zijn om een goede telefoon te hebben en eventueel een camera om mooie foto’s te kunnen maken voor je blog. Voor hele complexe blogs gebruiken bloggers ook wel eens een extra monitor om zo gemakkelijk en snel te kunnen werken. Je hoeft dus niet veel aan te schaffen om een blog te beginnen, maar het kan wel ;).

 

Geef de blog vorm

Als je alle bovenstaande stappen hebt gezet, dan heb je als het goed is een blog waar je via het internet al naartoe kan en die er ook nog eens oké uit ziet. Maar het is natuurlijk wel fijn als hij ook past bij hoe jij wil dat het eruit komt te zien. Ter inspiratie kan je dan altijd even kijken naar blogs die je zelf leuk vindt of op Pinterest. Hier haal ik zelf ook altijd mijn inspiratie vandaan.

 

Start met schrijven

Als alles er goed uit ziet is het alleen nog een kwestie van beginnen met schrijven. De een begint voor het delen van de blog met schrijven zodat er al een aantal artikelen online staan als mensen de blog gaan lezen. Maar ik begon gewoon en deelde vol trots al het eerste artikel (dat inmiddels al niet meer online staat). Het is maar net wat jij fijn vindt, maar met beide is het een kwestie van beginnen met schrijven over de onderwerpen die jij in gedachte had bij stap 1. En oefening baart kunst want met bloggen is het wel echt oefenen, oefenen oefenen. Mijn blogs van drie jaar geleden zijn niet meer te vergelijken met de blogs van nu. 

 

Bezoekers

Zodra er ook maar één artikel online staat is het natuurlijk wel leuk als de blog ook een beetje gelezen wordt. Hiervoor kan je een aantal dingen doen;

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization en zorgt ervoor dat jij (goed) te vinden bent op Google. Er zijn een heleboel dingen die je kan doen om te zorgen voor een goede SEO. Zo speelt de snelheid van de website een belangrijke rol, maar ook de naam van je artikelen en hoe jij je artikelen indeelt. Als je meer wil doen met SEO raad ik de app YOAST SEO aan en raad ik je aan heel veel te googlen, eventueel hulp in te schakelen of een cursus te doen.

 

Kijk naar andere social media kanalen

Door je blog op social media te delen zien mensen jouw blog voorbij komen en gaan ze jouw blog lezen. Die lezers zijn de bezoekers die je wil. Je kan een eigen Facebookpagina en Instagram pagina aanmaken, maar er zijn ook bloggers groepen op Facebook en borden op Pinterest waar bloggers hun content delen.

 

Statistieken

Als je al even op weg bent kan je ook altijd je blogstatistieken erbij pakken. Dit kan bijvoorbeeld met google analytics of google word console. Zelf gebruik ik deze twee. Door goed naar de statistieken te kijken die je hebt kan je vergelijken en zien welke content goed aansluit bij je lezers en welke minder goed aansluit. Hierop kan je eventueel je content aanpassen.

 

Hulp?

Zie je door de bomen het bos niet meer of vind je het na het lezen van dit artikel nog steeds lastig om te starten met een blog? Naast blogs over ondernemen, influencen en bloggen bied ik ook verschillende diensten aan. Zo schrijf ik blogs voor bedrijven, maar bied ik ook begeleidingstrajecten aan. Neem gerust een kijkje op mijn website en wie weet kan ik je helpen. Voor vragen mag je ook altijd mailen of een DM sturen op Instagram.

Heel veel plezier!

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

Dit artikel bevat geen gekregen producten, maar is wel onderdeel van een samenwerking.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.