balans tussen thuis studeren en vrije tijd

5 tips voor een goede balans tussen thuis studeren en vrije tijd

Inmiddels zijn we alweer zo’n vijf weken onderweg sinds de zomervakantie en studeren en werken we massaal thuis. Als ik voor mijzelf spreek kan thuis aan de studie werken best lastig zijn als je ook wilt genieten van je vrije tijd. Maar hoe houd je nou balans tussen thuis studeren en vrije tijd en waar kan je op letten? In dit artikel deel ik een paar dingen die mij de afgelopen tijd hebben geholpen om meer balans te vinden thuis studeren en vrije tijd.

 

1. Een signaal

Het kan helpen om een klein ritueel te hebben aan het begin en aan het einde van je school-/werkdag. Ik las op Instagram dat voor veel mensen een kaars werkt, voor mij helpt het om als ik aan het werk ben ook echt kleding aan te doen die ik naar school aan zou hebben en als ik dan klaar ben om een joggingbroek aan te doen. Voor anderen helpt een bepaalde lamp weer. Het is misschien even zoeken, maar train je hersenen dat als je iets aan het doen bent dat dat gerelateerd is aan je studie of werk. Hierdoor zal je je gemakkelijker kunnen concentreren zonder dat je het door hebt.

 

2. Werkplek/Vrije tijdsplek

Om werk en vrije tijd gescheiden te houden kan het helpen om niet te studeren op de slaapkamer. Bij mij kan het soms niet anders, omdat ik niet de enige ben die thuiswerkt, maar als het kan werk ik het liefst beneden aan de keukentafel. Een plek waar ik anders alleen zit als ik eet en dus voor mij een plek waar ik makkelijker een werkknop kan omzetten, omdat ik op mijn kamer al snel in de relaxmodus ga of juist als ik vrij ben niet goed uit de werkmodus kan komen en het idee heb dat ik constant iets moet doen.

 

3. Stel doelen voor jezelf

Ik merkte dat ik al snel wat verloren aan de slag ging. Ik ging achter mijn laptop zitten en begon maar ergens mee. Door voor mijzelf echt te kijken naar wat er allemaal gedaan kan worden en welk doel ik stel voor die dag bijvoorbeeld ‘Interviews afnemen en uitwerken’ of ‘3 blogartikelen schrijven’ noem het maar op werk je naar iets toe. Zo heb ik voor mijzelf ook weekdoelen gesteld. Bijvoorbeeld de conceptversie van mijn verslag afhebben. Dat maakt het maken van dagdoelen namelijk weer makkelijker want dan kan je naar je weekdoel kijken en als daar nog iets voor moet gebeuren kan dat misschien al je dagdoel zijn.

 

4. Pauzes en vrije tijd

Huh Linne, dit artikel gaat over balans tussen studie, werk en vrije tijd en dan is een tip ‘pauzes en vrije tijd’. Klopt! Het is namelijk heel belangrijk om ondanks dat je thuis werkt je pauzes niet over te slaan en je vrije tijd niet te vergeten. Deze twee zijn namelijk ontzettend belangrijk en zorgen ervoor dat jij op de momenten dat je aan je studie werkt geconcentreerd aan de slag kan. Klap dus aan het einde van de dag die laptop dicht en geef je hoofd ook echt vrije tijd. Even geen schermtijd. Ja, dat voelt misschien als vrije tijd, maar je hoofd ziet dat niet als vrije tijd omdat je hersenen hetzelfde registreren. Ga wandelen, puzzelen, sporten of wat je ook leuk vind om te doen. Als het maar zonder device is.

 

5. Kijk wat voor jou werkt

Voor de een werkt het om van 9.00 tot 17.00 te werken en van de ander tot 8.00 en 16.00. Nu je toch thuis werkt of studeert kan je net zo goed wat spelen met je tijden (als het kan met je lessen en als het mag van je baas). Zo ben ik erachter gekomen dat ik het beste tussen 8.00 en 9.00 kan beginnen. Ik kan mij dan het beste concentreren en dan heb ik iets meer tijd over in de middag. Begint je les om 10.00 kijk of je een keer ervoor aan je verslagen kan werken, dan heb je na de les meer tijd over. Je hoeft nu toch niet te reizen!

 

Bonus tip: Structuur

Ik weet dat het verleidelijk is, maar probeer structuur te houden en niet tot 10.00 in je nest te liggen. Zet elke dag even laat de wekker (tenzij je echt een beroerde nacht hebt gehad) en sla zeker je ochtendroutine niet over. Je hersenen hebben dit echt nodig om goed op te starten. Ga niet te laat slapen en bla bla bla. Voor de meeste zijn de punten over structuur wel bekend en daarom heb ik hem er ook bij gezet als bonus tip ;).

Hopelijk begin jij maandag fris en fruitig en met goede moed aan je nieuwe werkweek!

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.