Wanneer je leidt aan een afweersysteemstoornis, ook wel een afweerstoornis, dan werk je afweersysteem niet zoals het hoort. Deze diagnose wordt dan gesteld door een arts die daarin is gespecialiseerd, een immunoloog.

 

1 op 1000

Een afweerstoornis komt bij 1 op de 1000 mensen voor. Alleen zijn er wel heel veel verschillende afweerstoornissen, waardoor het zich bij iedereen anders uit en waardoor voor iedereen het ook anders is.

 

Behandeling

Zelf krijg ik 1x per 4 weken immunoglobulines via het infuus. Ook heb ik een neusspray die ervoor zorgt dat ik niet altijd verkouden ben, aangezien mijn lichaam een verkoudheid slecht buiten de deur houd. Daarnaast slik ik nog medicijnen voor mijn astma en botontkalking.

Naast de medicijnen doe ik zelf ook veel met voeding. Nu is dit voor iedereen anders en kan ik mij ook heel goed voorstellen dat je misschien al heel veel geprobeerd hebt. Aangezien het voor iedereen anders is deel ik ook niet exact mijn voeding, maar ben je nieuwsgierig mag je mij altijd een berichtje sturen!

 

Soorten afweerstoornissen

Er zijn veel verschillende soorten afweerstoornissen, en eigenlijk zijn sommige nog niet eens bekend. Bij mij zit er bijvoorbeeld een mutatie in het gen CARD11, hier is nog vrij weinig over bekend. Er zijn ook veel afweerstoornissen waar ze gelukkig al wel heel erg veel van af weten, een lijstje daarvan is te vinden op de site van PID staat voor Primary Immune Deficiencies.

 

Uitgebreide informatie over een afweerstoornis

Ik kan eigenlijk wel gaan uitleggen hoe het hele afweersysteem werkt, maar dan wordt deze pagina wel heel erg lang. Op de site die ik net ook al benoemde is een pagina te vinden met uitgebreide informatie over het afweersysteem in een makkelijke taal.

Als je vragen hebt, kan je mij altijd een berichtje doen via de contact pagina.