afdwalen maakt ons ongelukkig

Afdwalen maakt ons ongelukkiger – Minder stress

Morgen heb je een deadline van je werk en terwijl je vingers over het toetsenbord heen glijden, zie je dat er een berichtje binnenkomt van een goede vriendin. Je handen dwalen af naar je telefoon en voor je het weet ben je verstrengeld in een gezellig gesprek en ben je voor een paar tellen je deadline vergeten.

 

We worden vaker afgeleid dan we denken

Het gebeurt ons allemaal wel eens. Je bent met iets bezig en je wordt afgeleid. De twee bekendste voorbeelden momenteel zijn misschien toch wel de mobiele telefoons bij bestuurders van een auto en de mobiele telefoons die vaak tevoorschijn komen tijdens het werken (aan school).

Harvard University heeft aangetoond dat we 48% van de tijd afdwalen van een taak waar we mee aan het werk zijn en dat dit ons ongelukkiger maakt. Door zorgvuldig van taak te wisselen, van focus naar afdwalen en van afdwalen naar focus, ervaart het brein stress en maakt het meer van het hormoon cortisol aan.

 

Je lichaam ziet het afleiden als een teken van stress

Nu wist ik dat het niet goed was om afgeleid te worden van een taak, maar voor het eerst las ik dat dat dus te maken heeft met dat het brein stress ervaart die er misschien helemaal niet is. Je lichaam reageert dus op een natuurinstinct dat er niet is. Dit wetende was ik benieuwd naar wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je minder snel afgeleid wordt tijdens je werk, want simpelweg zeggen ik leg mijn telefoon wat verder weg werkt niet en dat weet stiekem ook wel iedereen.

 

Maak je taak ingewikkelder

Vaak gebruiken we maar 20% van onze hersencapaciteit. Wanneer je je taak ingewikkelder maakt, is de kans op afdwalen ook kleiner. Maar let op, maak de taak alleen ingewikkelder met iets waar je niet te veel over na hoeft te denken. Bijvoorbeeld lopen tijdens het bellen, tekenen tijdens een vergadering of sneller lezen.

 

Zorg voor minder interne prikkels

Te veel interne prikkels creëer je door te veel met je hoofd te doen. Door het onthouden van planningen, doelen en oplossingen kan er verwarring ontstaan en kan je het overzicht kwijtraken. Zorg dat je dit soort gedachten opschrijft en ergens bundelt zodat je er later weer mee aan de slag kan en gefocust kan blijven op je taak.

 

Neem genoeg pauze

Wanneer je aan het werk bent zorg dan dat er voldoende momenten zijn waarop je even rust neemt. In deze momenten is het goed als je even met iets totaal anders bezig gaat. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen niet overbelast raken. Het beste is om buiten een rondje te lopen met zo weinig mogelijk prikkels. Je telefoon kan je dus het beste even thuis laten.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en ga je ze ook toepassen, anders was je wel afgedwaald en las je dit helemaal niet ;). Good luck!

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

Bronnen:

 1. https://news.harvard.edu/gazette/story/2010/11/wandering-mind-not-a-happy-mind/
 2. https://getupmagazine.nl/gelukkig-worden-leven-in-het-nu/

11 reacties

 1. hippiemeisje op 7 maart 2020 om 11:24

  Handige tips, ik ben sowieso snel afgeleid en als ik moe of gestresseerd ben nog meer dan anders.
  Mijn telefoon negeer ik heel vaak, de melding staan uit, geluid staat ook steeds af en ik zet hem dan nog vaak in vliegtuigmodus ook…. verschrikkelijke stoorzender vind ik dat.

 2. Dhini op 2 maart 2020 om 23:42

  Handige tips! Heel herkenbaar. Bij soms lukt het met to do list soms niet

 3. An op 1 maart 2020 om 23:18

  iK herken het. Daarom heb ik op het werk een met de hand geschreven lijstje naast me en berg ik mijn telefoon weg. Dat afgeleid worden is tijdrovend!!

 4. Cynthia op 1 maart 2020 om 17:59

  In de pauze op mijn werk loop ik standaard buiten een rondje. Even mijn hoofd leeg laten waaien. Ik ben daarna weer fris en scherp. En inderdaad minder afgeleid.

 5. corrina op 1 maart 2020 om 12:34

  Heel herkenbaar. Ik heb voor mijn werk ook altijd een to do list. Niet alles lukt altijd op een dag omdat er vaak todotjes tussendoor komen, maar het geeft wel rust

 6. Anke op 29 februari 2020 om 18:30

  Goede tips, thanks! Ik gebruik trouwens dagelijks een takenlijstje. Meestal kan ik deze helemaal afwerken en krijg ik een tevreden gevoel. Maar op sommige dagen heeft mijn telefoon mij te veel afgeleid, waardoor ik niet 100% tevreden ben, terwijl mijn taken wel allemaal af zijn. Dankzij dit artikel weet ik nu waar dit vandaan komt. (:

  • Liefslinne op 29 februari 2020 om 21:14

   Super leuk om te lezen, graag gedaan Anke 😉

 7. Caroline op 29 februari 2020 om 18:27

  Wat bij mij goed helpt is focussen en mindful werken. Dank voor je handige tips.

  • Liefslinne op 29 februari 2020 om 21:14

   Dat werkt voor heel veel mensen volgens mij, ik heb er in iedergeval van vrienden al veel over gehoord

 8. Georgina Lifestyle op 29 februari 2020 om 18:12

  Leuke blog en zeer herkenbaar! Het is niet de oplossing, maar ondanks dat ik afgeleid raak door een berichtje dat binnenkomt, dan lees ik het wel en ga dan ook vrij snel weer verder met mijn taak. Het negeren van die telefoon lukt me niet en dat zorgt juist voor afleiding, dus dan toch maar lezen en bedenken dat ik later een berichtje terugstuur. Maar pure concentratie blijft een dingetje. Teken van stress wist ik niet, hmmm.

  • Liefslinne op 29 februari 2020 om 21:13

   Super leuk dit zo lezen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.